Isnin, 29 Oktober 2012

BEZA VITAMIN SINTETIK & VITAMIN SEMULAJADI


Apakah perbezaan sintetik vitamin dan vitamin semulajadi? Adakah sama sahaja? Kedua-duanya vitamin juga, betul tak?

Tapi tahukah anda terlalu banyak perbezaan vitamin sintetik dan vitamin semulajadi. Tahukah juga bahawa vitamin sintetik membahayakan? Berikut adalah fakta tentang vitamin sintetik yang telah dikaji oleh Dr. Robert J. Thiel.

SYNTHETIC VITAMINS VERSUS FOOD GROWN VITAMINS

(From Dr. Robert J. Thiel, Ph.D., N.M.D., The Truth About Vitamins in Supplements, American)
(Naturopathic Medical Association Monitor, June 2003, vol. 7 No. 2#)

Vitamin
Food Nutrient*
‘Natural’ Vitamin Analogue & Some Process Chemicals
Vitamin A/Beta carotene
Carrots
Methanol, benzene, petroleum esters; acetylene; refined oils.
Vitamin B-1
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, hydrochloric acid; acetonitrole with ammonia.
Vitamin B-2
Nutritional yeast, rice bran
Synthetically produced with 2N acetic acid.
Vitamin B-3
Nutritional yeast, rice bran
Coal tar derivatives, 3-cyanopyridine; ammonia and acid.
Vitamin B-5
Nutritional yeast, rice bran
Condensing isobutyraldehyde with formaldehyde.
Vitamin B-6
Nutritional yeast, rice bran
Petroleum ester & hydrochloric acid with formaldehyde.
Vitamin B-8
Rice
Phytin hydrolyzed with calcium hydroxide and sulfuric acid.
Vitamin B-9
Broccoli, rice bran
Processed with petroleum derivatives and acids; acetylene.
Vitamin B-12
Nutritional yeast
Cobalamins reacted with cyanide.
Vitamin ‘B-x’
PABA Nutritional yeast
Coal tar oxidized with nitric acid (from ammonia).
Choline
Nutritional yeast, rice bran
Ethylene and ammonia with HCL or tartaric acid.
Vitamin C
Acerola cherries, citrus fruits
Hydrogenated sugar processed with acetone.
Vitamin D
Nutritional yeast
Irradiated animal fat/cattle brains or solvently extracted.
Vitamin E
Rice, vegetable oils
Trimethylhydroquinone with isophytol; refined oils.
Vitamin H
Nutritional yeast, rice bran
Biosynthetically produced.
Vitamin K
Cabbage
Coal tar derivative; produced with p-allelic-nickel.

1)  Most vitamins in supplements are petroleum extracts, coal tar derivatives, and chemically processed sugar (plus sometimes industrially processed fish oils), with other acids and industrial chemicals (such as formaldehyde) used to process them.  

2)    Synthetic vitamins were originally developed because they cost less.   Most synthetic, petroleum-derived, supplements will call their products ‘vegetarian not because they are from plants, but because they are not from animals

3)    Also beware; they will use the words “Food Based” another trick.   It means they added a green product to the synthetics such as algae.


Cuba tengok dan translate semula dlm bahasa supaya lebih terkesan dan faham:

1)   Kebanyakan vitamin sintetik diperbuat daripada ekstrak petroleum, tar arang batu, dan gula kimia yang diproses (kadang-kadang ditambah minyak ikan perindustrian yg diproses), dengan asid lain dan bahan kimia industri (seperti formaldehid) digunakan untuk memproses mereka.

2)    Vitamin sintetik asalnya dibangunkan untuk menjimatkan kos. Kebanyakan sintetik, petroleum dan makanan tambahan akan melabelkan produk mereka sebagai vegetarian produk, bukan kerana ia diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan, tetapi kerana ia tidak diperbuat daripada haiwan.

3)   Perlu berhati-hati, mereka akan menggunakan perkataan "Food-Based / suplemen berasaskan makanan" sebagai helah lain. Ia bermakna mereka menambah sedikit produk hijau untuk sintetik seperti alga, namun bahan2 kimia adalah keutamaan mereka.

Tidak hairanlah jika ramai yang pernah mengalami kesan sampingan akibat pengambilan vitamin… vitamin sintetik! Lihat saja sumbernya dalam kolum ketiga. Siap ada formalin lagi (pengawet mayat).

Mahukah kita sebagai ibu/bapa/anak kepada keluarga tersayang memberi vitamin sintetik yg sebenarnya bukan untuk kesihatan menyeluruh, namun memberi kesan sampingan yg tidak baik?

Pilihlah yang terbaik dan terjamin kualiti dan keberkesanannya. Walaupun vitamin semulajadi jauh lebih mahal, namun semuanya adalah untuk hasil kajian yg terperinci dan selamat untuk kepuasan dan keselamatan keluarga. Jikalau vitamin sintetik murah, ia kerana kajian yg dijalankan adalah sedikit, yang belum dibuktikan keselamatan penggunaannya. Kemungkinan juga tiada sebarang ujian yg dilakukan?
Fikir-fikirkanlah..

Untuk konsultasi, boleh rujuk informasi saya :

Your Shaklee independant distributor
Kedah / Perlis
ID No : 910351
Nazirah binti Abdullah
Call : 013-353 2798
Email address : nazirah.abdullah@yahoo.comPILIHLAH VITAMIN SEMULAJADI YANG SELAMAT BERBANDING VITAMIN SINTETIK YANG BERBAHAYA

Terdapat dua jenis vitamin dan supplemen yang dijual di pasaran iaitu vitamin semulajadi dan vitamin sintetik. Pastinya pengguna terkeliru beza antara dua jenis vitamin ini. Malah, pada mulanya saya rasakan bahawa semua vitamin adalah sama. Cuma bezanya jenama produk. Ingat lagi tak masa kecik2 dulu kita terima vitamin dari hospital atau doctor yg datang ke sekolah buat pemeriksaan kesihatan? Mereka akan beri kita vitamin yg kecik2 tu sepapan. Satu lg vitamin yg saya tahu adalah vitamin untuk kanak2 berperisa oren. Setakat itulah perkenalan saya bersama vitamin zaman kecik2 dulu.

Tetapi tahukah kalian bahawa kedua-dua jenis vitamin ini sangat berbeza? Vitamin semulajadi adalah amat selamat berbanding vitamin sintetik yg diubahsuai. Lihat perbezaan vitamin ini secara ringkas:

VITAMIN SEMULAJADI
a)  Vitamin yang diekstrak daripada bahan semulajadi. Contohnya formula empirik vitamin C adalah C6H8O6.
b) Sumber vitamin semulajadi adalah daripada bahan semulajadi itu sendiri. Contohnya vitamin C di ekstrak daripada limau.
c)    Vitamin semulajadi diperbuat daripada bahan semulajadi di mana ia akan menambah baik kesihatan tubuh badan anda.
d)  Apabila kita makan vitamin semulajadi, ia akan bertindak balas pantas dengan badan kerana ia mempunyai keserasian dengan tubuh badan. Maksudnya, vitamin tersebut akan diserap dengan segera.
e)  Bagi pengambilan vitamin semulajadi, kesan jangka panjangnya adalah positif kerana ia tidak melibatkan tindak balas kimia yang luar biasa.
f)   Ramai tidak mahu membeli vitamin semulajadi kerana harganya yang mahal berbanding dengan harga vitamin sintetik. Namun, kita perlu sedar bahawa harga bagi vitamin semulajadi sebenarnya mampu milik dan tidak membebankan.  

VITAMIN SINTETIK
a)   Vitamin buatan yang dibuat manusia melalui tindak balas kimia.
b) Vitamin C sintetik dihasilkan melalui tindak balas kimia dari sebarang bahan yang mengandungi oksigen, hydrogen dan carbon yang membentuk bahan kimia yang
      mempunyai formula C6H8O6.
c)    Harga jauh lebih murah daripada vitamin semulajadi.
d)   Sumber bagi vitamin sintetik pula adalah daripada tindak balas kimia.
e)   Sumber vitamin sintetik akan beri kesan sampingan kepada tubuh anda kerana ia diperbuat daripada bahan kimia.
f)   Vitamin sintetik mengambil sedikit masa untuk diserap kerana ia tidak serasi dengan tubuh badan kerana ia adalah bahan kimia. Kemungkinan juga vitamin tersebut tidak diserap langsung.
g)  Pengambilan vitamin sintetik akan memberi kesan jangka panjang yang tidak baik kepada tubuh badan anda kerana tindak balas kimia yang di ambil badan untuk menyerap vitamin sintetik yang diperbuat daripada bahan kimia. Antara kesan jangka panjang hasil daripada pengambilan vitamin sintetik adalah penyakit kanser.

BAGAIMANA UNTUK MENGENALI VITAMIN SINTETIK

Kebanyakan vitamin yang ada di pasaran adalah jenis sintetik. Bagaimana nak tahu? Kalian boleh lihat dalam botol vitamin, jika ada silica gel di dalamnya, ia adalah vitamin sintetik yang memerlukan silica gel untuk memelihara vitaminnya. Dan vitamin sintetik biasanya akan ditambah dengan pewarna dan pengawet. Kita boleh lihat apabila dibiar lama dipegang dalam tangan kita, bila berpeluh, warna yg terdapat pada vitamin tadi melekat di jari dan sukar untuk dipadam. Sebagai contoh, Obimin dan Neurogain.

Vitamin Shaklee adalah semulajadi tanpa pewarna, perisa dan pengawet tambahan. Dan ia tidak memerlukan silica gel untuk memelihara keasliannya.

VITAMIN YG TERBAIK DISYORKAN OLEH SHAKLEE UNTUK IBU MENGANDUNG

Vita-Lea adalah multivitamin yang jauh lebih baik dari Obimin. Ia membantu melengkapkan kekurangan nutrient ibu mengandung yang banyak diserap oleh bayi. Keistimewaan Vita-Lea ia mengandungi iron formula yang membantu mencegah anemia yang sering dialami oleh wanita hamil. 

B-Complex
 Shaklee ada mengandungi tambahan acid folic yang sesuai untuk ibu mengandung. Semua sedia maklum, acid folic adalah sangat penting untuk mencegah kecacatan pada bayi. Ia juga membantu ibu mengandung untuk lebih bertenaga dan mengurangkan tekanan perasaan ketika mengandung.

Vitamin-C membantu mengaktifkan acid folic dan meningkatkan kadar penyerapan zat besi buat ibu mengandung. Ia juga membantuk meningkatkan antibodi ibu mengandung supaya tidak mudah jatuh sakit. Menurut doctor, wanita akan mengalami penurunan antibodi ketika mengandung. 

ESP
 pula membantu perkembangan sel tubuh bayi dalam kandungan. Keperluan protein meningkat ketika wanita sedang mengandung kerana protein diperlukan untuk membina placenta dan sel tubuh bayi. Amalan mengambil ESP ketika mengandung juga dapat mencantikkan kulit bayi.

OmegaGuard
 adalah sesuai untuk menggantikan supplement NeuroGain. Ia mengandungi DHA dan EPA untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan.

OsteMatrix untuk menyokong bekalan kalsium dalam tubuh. Bayi memerlukan kalsium yang tinggi untuk pembentukan tulang, sistem saraf, otot dan hati yang sihat. Bayi akan mendapatkan bekalan kalsium ini dari tubuh ibunya, maka wanita mengandung perlu sentiasa memastikan jumlah kalsium adalah mencukupi untuk keperluan bayi dan untuk ibu itu sendiri. OsteMatrix juga boleh mencegah masalah kejang atau simpul biawak yang sering dialami oleh ibu mengandung.

Zinc Complex dapat membantu untuk improve pregnancy outcomes termasuklah lahir tidak cukup bulan, pregnancy induced hypertension, prelabour rupture of membranes, post-term pregnancy, neonatal jaundice dan banyak lagi.

Oleh itu, pastikan anda memilih dengan berhati-hati. Vitamin sintetik yg memberi kesan sampingan akan memudaratkan ibu dan anak pada jangka masa panjang atau vitamin semulajadi yg sentiasa selamat, sentiasa berkesan & sentiasa mesra alam! Kesihatan dan kesejahteraan keluarga adalah pilihan anda! Kesihatan yang baik adalah antara pelaburan yang menguntungkan.

Untuk konsultasi, boleh rujuk informasi saya :

Your Shaklee independant distributor
Kedah / Perlis
ID No :
Nazirah binti Abdullah
Call : 013-353 2798
Email address : nazirah.abdullah@yahoo.com

Rabu, 24 Oktober 2012

OSTEMATRIX : ALTERNATIF KEPADA ALFALFA SBG PENGGALAK SUSU SEKIRANYA TIDAK SERASI


CREDIT TO : anakkuwiraku.com

Ramai ibu yang bertukar milk booster halba a.k.a fenugreek terutama apabila en suami mula menegur bau badan isterinya kurang enak. Ditambah apabila si ibu mendapati anaknya tidak serasi dengan susubadan setelah si ibu mula consume halba. Ramai yang memilih jalan singkat dengan menukar kepada Alfalfa dan Energizing Soy protien untuk dapatkan hasil yang lumayan dan segera namun akhirnya ibu itu mengalah kerana tidak mampu mengatasi masalah tekanan dari luar disebabkan faktor bebanan kerja serta keletihan yang melampau.

Mengapa alfalfa dikatakan milk booster sebenarnya?


Ini kerana alfalfa mengandungi sumber protien dan kalsium serta galian lain yang diperlukan oleh tubuh si ibu untuk menghasilkan susuibu. Namun kandungan protien dan kalsium yang terdapat di dalam alfalfa adalah pada takat minima sedangkan ibu yang menyusu memerlukan protien dan kalsium yang lebih memandangkan ia diperlukan oleh tubuh ibu sendiri untuk membina darah dan memastikan ketumpatan tulang disamping keperluan penghasilan susuibu demi perkembangan dan pembesaran anak yang dikandung ataupun disusukan.


Namun tidak dinafikan, pengambilan Alfalfa adalah tidak digalakkan untuk diteruskan oleh ibu menyusu sekiranya ia:


1)   Memberi mudarat pada bayi terutama apabila mendapati bayi cirit birit.

2)   Ibu mempunyai masalah tidak lawas membuang air besar.


Maka option lain bagi ibu yang tidak mengambil alfalfa adalah pengambilan kalsium yang mencukupi disamping pemakanan harian diet yang kaya dengan protien.

TAHUKAH ANDA?

Protien
Tahukah anda komposisi utama dalam susuibu adalah protien diikuti oleh kalsium serta vitamin dan zat galian yang lain? semasa menyusu keperluan protien meningkat. Jika anda kurang mengambil makanan daripada jenis protien, ini akan menjejaskan penghasilan susuibu. Protien tambahan boleh didapati dari susu, produk tenusu, telur, daging, ikan, ayam, kacang dan bijiran serta kekacang. Bagi yang mahu mengambil supplement, pastikan anda mengambil protien yang ditulis sebagai non GMO soy kerana struktur genetik soya tidak diubah dan ianya selamat untuk jangka panjang.


Kalsium
Ramai yang memendang remeh tentang pengambilan kalsium. Kalsium hakikatnya bukan sahaja penting ketika hamil malah snagat diperlukan ketika menyusukan bayi. Hal ini kerana pada 3 bulan yang pertama, bayi bergantung sepenuhnya pada susuibu. Kalsium diperlukan untuk menghasilkan susu. 


Oleh yang demikian, tambahan 1000mg kalsium diperlukan. Jadi sangat digalakkan jika si ibu meminum sekurang-kurangnya 500ml susu [kaedah paling senang sukat] atau apa-apa produk tenusu bagi memenuhi keperluan kalsium. sekiranya anda mengambil supplement kalsium, pastikan ianya mengandungi magnesium serta vitamin D agar penyerapan yang baik berlaku dalam badan. Kalsium tablet yang tidak mengandungi kandungan magnesium mahupun vitamin D boleh memberi risiko batu karang di dalam buah pinggang.

CUBALAH OSTEMATRIX SHAKLEE! ANDA AKAN RASA PERBEZAANNYA!!!!

Vitamin
Disamping itu, ibu yang menyusu memerlukan penjagaan makanan yang seimbang yang mana pengambilan vitamin dan garam mineral lain turut perlu dititikberatkan sebagai contoh vitamin A [biasa terdapat dalam beta carotene], zat besi, folik asid, vitamin C, B complex demi memastikan keseimbangan kesihatan si ibu, susu ibu yang dihasilkan dan ia turut membantu dalam penghasilan susu ibu.


Air.
Elemen ini sangat penting dalam diet ibu yang menyusukan anaknya. Badan memerlukan cecair yang secukupnya. Oleh kerana itu ibu menyusu perlu minum air secukupnya. Minumlah berkadaran agar tidak menjejaskan tugas harian. Kita mempunyai 24 jam sehari...maka minumlah dengan istiqamah. Air sangat penting untuk penyerapan vitamin oleh tubuh.

Your Shaklee independant distributor
Kedah / Perlis
ID No : 910351
Nazirah binti Abdullah
Call : 013-353 2798
Email address : nazirah.abdullah@yahoo.com

Selasa, 23 Oktober 2012

KEBAIKAN MENGAMALKAN ESP : BAIK, SELAMAT & BERKESAN


ENERGISING SOY PROTEIN

Overview

SHAKLEE  adalah syarikat pertama mencipta makanan tambahan protin yg berasaskan soya.
Diiktiraf seluruh dunia kerana mempunyai ujian klinikal yg amat extensive dan komprehensif yg emmpunyai kualiti protin tertinggi yg pernah dihasilkan.
Kacang soya yg diguna adalah ‘non GMO (Non Genetically modified Organism) di mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.
Satu-satunya makanan tambahan yang menjamin penyediaan 9 ASID AMINO yg penting yg tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.

ASID AMINO      > Protin terdiri drpad 20 jenis asid amino. Asid amino yg dihasilkan sendiri oleh tubuh adalah asid amino TAK PERLU. Asid Amino yg tidak dihasilkan manusia dan hanya dapat diperolehi dari sumber pemakanan adalah asid amino PERLU.

Mengandungi 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
Kandungan indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu pada kadar 39 di mana amat sesuai untuk pesakit kencing manis.

G.I                    > karbohidrat yg memecah dgn cepat mempunyai G.I yg tertinggi.
> karbohidrat yg mempunyai G.I yg rendah memcahkan gula dengan perlahan-lahan  sambil bebaskan glukos dlm system badan.

Pengekalan paras gula dalam darah amat penting untuk KURANGKAN BERAT BADAN.
Sesetengah protin soya diproses dengan ALKOHOL. Ini menghilangkan isoflavon, malah membentuk kontaminasi bersilang.
Namun, ESP dicuci dengan air untuk kekalkan ISOFLAVONES GENISTEIN dan DAIDZEN yg kritikal untuk kebaikan soya.

KEPENTINGAN PROTEIN

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama hormon manusia.
Protein juga meransang fungsi psikologi.
Kekurangan protein dlm tubuh boleh membawa kepada:
-          System imunisasi yg lemah melawan penyakit
-          Lebihan air yg tinggi dlm badan
-          Kehilangan kepejalan otot, darah dan hormone dan akhirnya membawa kepada kegagalan fungsi organ dalam badan
1 hidangan ESP bersamaan        = 2 kali daging
                                                = 4 kali telur
                                                = 12 kali susu
Tiada kolesterol, Tiada asid uric, dan amat mudah diserap oleh tubuh manusia.

KEBAIKAN MENGAMALKAN ESP

1)       AWET MUDA
Asid amino penting utk bina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, dll.

2)       BAIK UNTUK HORMON
kacang soya kaya dgn isoflavones yg fungsinya bersamaan dgn hormone wanita. Rendahkan paras kolesterol, cegah osteoporosis dan sakit jantung.

3)       BAIK UNTUK PROSTAT
Genistein yg terkandung dlm kacang soya terbukti berupaya mengekang pertumbuhan merebaknysa sel kanser. Musnahkan radikal bebas dlm sel badan sebelum menukar DNA kepada sel kanser. Baik dlm pemulihan uterus, ovary, menopaus, dan pembesaran prostat.

4)       KEREMAJAAN KULIT
Meransang pembentukan semula kulit dan otot, mempercepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

5)       PEMBEKAL TENAGA
membekal tenaga dgn segera, percepat sistem imunisasi maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencagah migrain, insomnia dan tekanan.

6)       MEMPERBAIKI PIGMENTASI
Baiki masalah rambut seperti beruban, gugur, masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.

7)       MEMBANTU MEMORI
tingkat kualiti memori, vitality, dorongan seksual dan ransangan.


UNTUK LEBIH INFO? JOM LAWAT DI SINI~~

ESP MEMEKATKAN SUSU, LEBIH TENAGA DAN QISYA TIDAK KERAP BANGUN MALAM LAGI!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share It