1) Makanan laut mentah seperti tiram atau sushi.
2) Kerang yang terdapat dalam laksa dan kway teow goreng sepatutnya direbus
terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam makanan tersebut, tetapi anda perlu
memberitahu penjual untuk tidak memasukkannya dalam laksa itu sebab anda tidak
tahu sama ada ia dimasak dengan betul atau tidak.
3) Bahan makanan stimbot yang tidak dimasak sepenuhnya. Pastikan supnya dididihkan setiap
kali bahan baru ditambah terutamanya kerang-kerangan, daging dan telur.
4) Keju dengan kulit ari yang putih dan "bercendawan" seperti Brie dan
Camembert, dan keju berjaring biru seperti Stilton. Semua keju ini mungkin
mengandungi listeria iaitu bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.
5) Pate, daging kurang masak, ayam itik dan telur (masaklah semua daging sehingga tidak
terdapat bahagian merah jambu dan masaklah telur sehingga ia keras). Semua ini
adalah sumber bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.
6) Hati dan produk hati (pate, sosej hati) perlu dielakkan sebab mungkin semua itu mengandungi
bentuk retinol vitamin A dalam jumlah yang tinggi dan ini tidak baik untuk bayi
anda yang sedang membesar.
7) Sesetengah wanita disarankan supaya mengelakkan daripada mengambil kekacang dan makanan yang mengandungi
kekacang. Jika anda, suami
anda atau mana-mana anak-anak anda yang lain (jika ada) mempunyai sejarah alahan seperti demam
alergi, asma atau ekzema, mengelakkan kekacang
semasa kehamilan dan penyusuan boleh
mengurangkan peluang bayi anda untuk mendapat alahan kekacang yang serius.
8) Minuman beralcohol. Ramai wanita memilih untuk mengelakkan atau mengurangkan minuman
beralkohol semasa kehamilan. Minum alkohol terlalu banyak akan menyebabkan
kecacatan fizikal, kehilangan upaya belajar dan masalah emosi dalam
kanak-kanak, jadi ramai pakar mencadangkan supaya anda jangan mengambil alkohol langsung
semasa anda hamil. Jika anda mahu minum
alkohol semasa kehamilan, pakar mencadangkan supaya anda minum tidak lebih
daripada satu atau dua unit alkohol, tidak lebih daripada sekali atau dua kali
seminggu dan jangan minum sehingga mabuk.
9) KAFEIN. Anda juga mungkin mahu mengurangkan pengambilan kafein. Ini mungkin mudah
bagi wanita yang tiada selera dengan kafein semasa trimester pertama mereka
tetapi ini tidak bermakna ia berlaku pada semua orang.
Kenapa kafein merupakan satu
masalah? Kajian telah menunjukkan kaitan mengambil lebih daripada 300mg kafein
dalam satu hari dengan peningkatan risiko keguguran dan berat kelahiran
yang rendah dan satu kajian telah menunjukkan kaitan pengambilan kafein dalam
tahap rendah dengan keguguran. Untuk keselamatan, anda boleh ambil tidak lebih
daripada tiga cawan kopi segera, tiga cawan kopi keras, enam cawan teh atau
lapan tin kola sehari. Anda juga mungkin mahu lebih berhati-hati dan
mengurangkan lagi pengambilan kafein atau bertukar ke minuman panas dan kola
tanpa kafein.
AMBIL VITAMIN MINERAL TAMBAHAN ANTENATAL YANG SESUAI
Dalam
sebuah dunia yang ideal , bebas dari mabuk
hamil atau
makanan yang tidak disukai, diet
seimbang adalah apa yang wanita hamil perlukan. Tetapi dalam dunia nyata, vitamin
mineral tambahan antenatal/kehamilan
adalah satu jaminan untuk membantu anda memenuhi keperluan nutrien anda. Tanya
kepada doktor anda sama ada anda perlu mengambil vitamin tambahan atau tidak.
ASID FOLIK
Asid folik adalah
satu tambahan yang penting untuk diambil sebelum anda hamil – dan pada tiga
bulan pertama atau lebih semasa kehamilan. Kekurangan vitamin B
ini telah dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf pada bayi seperti spina bifida. Positive Parenting, program pendidikan pakar yang
ditubuhkan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia menekankan bahawa asid folik
tambahan perlu diambil untuk mencegah kecacatan kelahiran. Anda boleh dapatkan
preskripsi daripada doktor anda.
VITAMIN
D
Sesetengah
pakar mencadangkan supaya anda mengambil makanan tambahan yang mengandungi 10
mcg Vitamin D setiap hari. Jika anda orang Asia dan anda memakai pakaian
tertutup anda mungkin lebih berisiko untuk mengalami kekurangan Vitamin D.
Berjumpalah dengan doktor anda untuk nasihat.
Semasa
kehamilan, sesetengah wanita perlu mengambil zat besi tambahan. Tahap zat
besi akan diperiksa berkala semasa kehamilan anda dan doktor anda akan
menasihatkan anda mengenai keperluan anda.
Jika
anda adalah seorang vegetarian yang ketat, mempunyai penyakit seperti diabetis, diabetis kehamilan, praeklampsia atau anemia atau jika anda mempunyai sejarah berat kelahiran yang rendah,
berbincanglah dengan doktor anda mengenai makanan tambahan khas yang anda perlukan.
Ingatlah bahawa jumlah yang lebih banyak tidak
selalunya lebih baik : Vitamin A tambahan yang mengandungi retinol, bentuk
vitamin A berasaskan haiwan, boleh menjadi toksik kepada bayi dalam kandungan
jika diambil dalam kuantiti yang banyak. Vitamin A jenis karotin berasaskan
tumbuhan adalah selamat untuk kehamilan. Dos yang
tinggi bagi kebanyakan vitamin dan mineral boleh membahayakan bayi anda yang sedang membesar.
Asid Folik terdapat dalam Vita-Lea & B Complex.
Zat besi terdapat dalam Vita-Lea.
DHA terdapat dalam Omega Guard.
Kalsium terdapat dalam Ostematrix.
ENTRI BERKAITAN :
Untuk sebarang order dan konsultasi, boleh hubungi saya personally. konsultasi percuma hanya untuk pembelian eksklusif dari saya ;)
nazirah abdullah
013-353 2798
azrinaz86@yahoo.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan