Ahad, 21 Julai 2013

ZINC COMPLEX SHAKLEE DAN MANFAATNYA

MANFAAT PENGAMBILAN ZINK KOMPLEKS

 1. Penjagaan Kulit : Kajian telah menunjukkan pngmbilan zink sebanyak 3-4tablet berkesan untuk memperbaiki radang kulit seperti jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik yg masih dianggap lebih berkesan.
 2. Ekzema : Juga dikenali sebagai dermatitis atopic iaitu gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Menyembuhkan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
 3. Jerawat : Mineral ini mampu menghilangkan jerawat dari kulit dengan mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yg memainkan peranan yg dominan dalam menyebabkan jerawat. Berhubungkait dgn sintesis kolagen yg membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit & kekalkan kulit sihat.
 4. Penyembuhan luka : Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
 5. Gangguan Prostat : Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat yg boleh tdedah kpda kanser. Dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
 6. Hilang berat badan : peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
 7. Mengandung : pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel. membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
 8. Pembiakan : Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Bagi wanita,membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
 9. Fungsi Biologi : seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
 10. Jangkitan : mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
 11. Antioksidan : Bertindak sbgi antioksidan. Terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
 12. Aturan Enzim : komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
 13. Kanser : Bagi lelaki, peranan penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
 14. Kelesuan Kronik : Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
 15. Botak : Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.  Pemulihan yang disyorkan oleh doktor ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
 16. Kehilangan tulang : Penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. - Komponen hydroxyapatite zinc iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
 17. Buta Malam : Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

GOLONGAN YANG MEMERLUKAN ZINK KOMPLEKS
 1. Lelaki dan wanita.
 2. Wanita hamil, berpantang dan menyusu.
 3. Mereka yang pernah menjalani pembedahan, bersalin secara cesarean, gastrousus seperti pembedahan berat badan, atau yang mempunyai gangguan pencernaan seperti ulser kolitis.
 4. Vegetarian kerana mereka tidak makan daging, yang merupakan satu sumber zink yg baik.
 5. Alcoholics kerana minuman beralkohol mengurangkan jumlah zink yg menyerap ke dalam tubuh.
 6. Mereka yang mempunyai penyakit sel sabit.
 7. Lelaki yang bermasalah kesuburan.
 8. Mereka yang bermasalah rambut gugur.

Untuk sebarang order dan konsultasi, boleh hubungi saya personally. konsultasi percuma hanya untuk pembelian eksklusif dari saya ;)

nazirah abdullah
013-353 2798
azrinaz86@yahoo.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...