Selasa, 23 September 2014

BAHAYA BABY CARRIER TIRUAN KEPADA ANAK KITA

Fake baby carrier.

Saya antara yg terbeli fake ergo baby carrier. Fake pun rm100++ ye.. Sebab original pun 300++ dan ke atas mengikut jenis. Uiii.. Baby carrier @ baby wearing ni rm1k pun ada hokeh..

Memg igt murah tu biasa la, sbb lgsg tak study pasal baby carrier ni. Main beli je. Bila dah beli baru terkedek2 baca di grup malaysian babywearers. Baru sedar ergo ni fake. Ergo ni brand overseas, so memang mahal la, ada juga yg organic, materialnya special sbb ditanam di kawasan special dan dijaga rapi. Saya takdelah sampai nak macam tu. Hihi.

Saya mula ragu-ragu dengan fake ergo saya ni bila dhiya yg berusia 6 bulan ketika itu langsung tidak selesa duduk di dalamnya. Berpeluh2, meragam, dan saya rasa sakit pinggang walaupun memakai dalam masa yg sangat singkat. Pelik la, sebab kebanyakan org pakai ni anak terus tidur. Tapi dhiya nampak sgt tak selesa, ibu pun tak selesa, jadi sangat kecewa..

Fake baby carrier susah nk cam sebenarnya, paling senang boleh tahu bila tgk harga. Masalah pada fake carrier ini adalah kualitinya. Kes baby cedera kebanyakkannya sebab buckle pecah, dan baby terjatuh. Jahitan yg tidak kemas juga antara sebab yg membolehkan baby terlucut jatuh. 

Masalah baby carrier bukanlah tentang fake atau tiruan sahaja, malah baby carrier yg kita beli di pasaraya pun belum tentu selamat. Contohnya crotch carrier yg bukaan kaki sempit itu buat baby tak selesa dan mungkin memberi kesan pada tulang paha baby. Carrier menghadap ke depan pun bahaya.
Yang penting, utamakn langkha berjaga-jaga. Seperti yang pernah berlaku kepada beberapa kanak-kanak dan bayi yang tercedera kerana baby carrier tiruan atau fake ini. 

contoh crotch carrier :

baby carrier

baby carrier

baby carrier

Tidak selamat kerana :
  1. Hanya kelangkang disokong.
  2. Kaki melunjur ke bawah tanpa sokongan, meletakkan tekanan pada pinggul.
  3. Kaki baby dipaksa lurus dan memberi tekanan pada tulang pinggul.

BABY CARRIER YANG SELAMAT



Baby carrier yang brand international memang mahal. Boleh cuba baby carrier local seperti yang saya cadangkan di link berikut.


Nak guna yang simple dan jimat pun boleh seperti penggunaan kain batik sebagai ringsling dan ikat batik seperti ibu-ibu indonesia biasa pakai. Yang penting, langkah-langkah keselamatan perlu diambil.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terdapat ralat dalam alat ini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...