Khamis, 18 Oktober 2012

UBAT @ VITAMIN? APA PULA MAKANAN TAMBAHAN? BAGAIMANA DENGAN SUPPLEMEN?


UBAT

Kebanyakan ubat adalah dari jenis dadah (drug) yang digunakan untuk mengubati penyakit. Sebagai contoh, paracetamol adalah untuk menurunkan suhu badan. Ubat diambil apabila kita sakit shj. Penyalahgunaan ubatan ini boleh membawa kepada kemudaratan, sebagaiman  contoh yg biasa kita dengar iaitu, ubat batuk boleh menyebabkan khayal / mengantuk.

Ubat BUKAN vitamin. Ubat adalah untuk RAWATAN, bukan pencegahan.

-         Tidak diperbuat daripada bahan semulajadi.
-         Tidak menjadi sebahagian drpd tisu badan & tidak menyumbang bahan berkhasiat.
-         Mengandungi ejen kimia yg kuat yg boleh mengganggu tindakan biokimia dan proses enzim.
-         Memberi kesan sampingan yg jelas dan cepat.
-         Ia bertindak secara berasingan, boleh mengakibatkan ianya terganggu antara satu sama lain jika diambil bersama.
-         Bertindak cepat dan menakjubkan.
-         Jika tersalah guna atau berlebihan boleh membawa maut.
-         Kesan pengambilannya boleh dirasai sesiapa sahaja.
-         Merawat kesan penyakit, bukannya punca penyakit.
-         Menutup/mengurangkan kesakitan bukan memulihkan. Kesan yang hanya sementara.
-         Mereka yg lebih berusia hanya boleh guna sukatan yg rendah kerana mudah terkena kesan sampingan.

VITAMIN / SUPPLEMEN

Vitamin yang terdapat dalam makanan kini boleh didapati dalam bentuk pil, serbuk dan cecair. Vitamin bertindak secara lembut dalam tubuh badan kita dan membentuk satu sistem imun yang kuat bagi melawan serangan penyakit. Ianya lambat bertindak berbanding ubat kerana bertindak secara perlahan-lahan namun menjanjikan kesihatan jangka panjang sedangkan ubat cepat meredakan sakit namun hanya untuk jangka pendek. 
Kebanyakan supplement di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis iaitu sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplement semulajadi.
Adakah suplemen memberi kesan sampingan?
BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplement semulajadi TIDAK memberi kesan sampingan.
-         Diperbuat daripada sumber semulajadi yg penting kepada tubuh badan.
-         Bertindak membantu proses biokimia dan pemprosesam enzim.
-         Tiada kesan sampingan. Penggunaan secara berlebihan hanya boleh menyebabkan system badan terganggu sementara waktu shj.
-         Bertindak lebih baik secara bersama kerana supplement seperti rantai yang terjalin. Ia perlu bergabung untuk hasil yg terbaik.
-         Hanya dirasai apabila tubuh seseorang itu kekurangan nutrisi tertentu. Cth: badan yang sudah cukup dengan Vitamin C tidak akan merasai sebarang perubahan jika mengambil makanan tambahan vitamin C.
-         Bertindak merawat punca penyakit. Sebagai contoh, masalah kerap sembelit berpunca daripada kekurangan serat, pengambilan serat akan mencukupkan keperluan serat dlm badan dan merawat punca sembelit supaya ia tidak berulang kembali.
-         Mereka yang lebih berusia memerlukan lebih banyak bilangan supplement kerana badan telah berada dalam tahap ‘KEKURANGAN’ (kurang nutrisi dan zat) begitu lama serta sistem penghadaman yang lemah.

Ubat vs vitamin : by mommy lyna
Biasanya bila kita demam, kita pergi jumpa doktor dan doktor akan beri kita paracetamol (biasa orang sebut panadol). Tapi bila jumpa pengamal supplement (sayalah tu), cadangannya ialah ambil performance drink dan 2 biji vita-C yang dipatahkan. Siapa sebenarnya yang betul2 dan betul2 kelentong? Mungkin ramai yang tak percaya pada saya sebab saya bukan doctor.:)

Sebenarnya industri medikal atau perubatan dan industri pemakanan tambahan adalah berbeza.... sangat berbeza. Dalam industri perubatan, pengeluaran ubat-ubatan di bawah kelas farmaseutikal memerlukan pembuktian dari ujian klinikal. Maknanya sejenis ubat itu perlu menjalani ujian klinikal yang terbukti boleh bertindak ke atas sesuatu penyakit sebelum ia digunapakai. Dan bahan2 farmaseutikal ini tidak boleh dijual sewenang2, terutama yang mengandungi dadah terkawal.

Berlainan dengan supplement, ia adalah bahan nutraseutikal yang tidak semestinya melalui ujian klinikal (namun produk Shaklee tetap menjalani ujian2 klinikal termasuk pengesahan dari pihak ketiga). Sebab itu kita dapati banyak sangat syarikat, termasuk MLM yang mengeluarkan produk berupa makanan tambahan (samada dalam bentuk kapsul atau minuman). Produk supplement boleh dijual secara bebas, tak macam produk2 perubatan.

Dalam industri medikal, praktiknya mengutamakan ‘mengubat’ manakala dalam industri nutritional, praktiknya mengutamakan ‘mencegah’. Oleh sebab itu kita lihat, misalnya dalam menangani kanser, kalau dalam industri medikal, pelbagai jenis mesin canggih2 dicipta untuk mengubati dan merawat kanser. Manakala dalam industri nutritional, pelbagai jenis pemakanan tambahan, anti oksidan dan sebagainya dikaji dan dihasilkan untuk mencegah dan mengelakkan kanser daripada merebak.

Oleh yang demikian, sebagai pengguna kita hendaklah peka dengan perbezaan ini. Kenapa kebanyakan doktor tidak menyarankan supplement, ini kerana praktik mereka lebih kepada medikal dan farmaseutikal. Manakala pengamal supplement dan perubatan alternatif, praktiknya lain, iaitu lebih kepada hal2 nutritional dan nutraseutikal.

(Credit to mommy lyna)

Pada pendapat saya, apabila kita renungkan kembali, even saya sendiri apabila membaca artikel2 para doctor tentang suplemen dan ubat, sememangnya mereka terarah kepada ubat kerana itu adalah kepakaran mereka. Mereka lebih menyarankan ubat-ubatan berbanding supplement sama seperti ubat-ubatan tradisional yg kita amalkan namun tidak disarankan oleh para doktor. Asasnya, supplement dan ubatan tradisional itu juga yg berasal daripada alam semulajadi adalah sama, namun Shaklee telah terbukti keberkesanannya serta kesemua zat2 dan nutrient yg diperlukan oleh tubuh telah dipertingkatkan. Yang paling penting ia mudah digunakan!
Kesimpulan daripada perbezaan td ialah ubat tidak menyembuhkan tetapi menahan dari virus terus menyerang. Yang melawan virus dan menumpaskan virus itu adalah suplemen/vitamin.

OLEH ITU, TANYA HATI & PERCAYA. SEMUA YANG TERBAIK UNTUK KITA DITENTUKAN OLEH KITA. SALAM SIHAT SEMUA!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...