Kenapa
kita disogokkan dengan vitamin semulajadi dan mengelakkan vitamin sintetik? Sebelum
ini, saya cuma tahu yang vitamin sintetik dicampur dengan bahan yang berkimia
untuk mendapatkan kos yang rendah. Sebab itu vitamin sintetik dijual dengan
harga yang murah di pasaran. Namun, perkara lain yg kita perlu tahu adalah vitamin sintetik diproses dengan suhu yang tinggi. Penggunaan suhu yang
tinggi akan mematikan zat-zat khasiat dan memusnahkan enzim. Sebagai contoh,
kenapa kita disuruh agar mengambil buah-buahan segar dan sayur-sayuran seperti
salad berbanding sayur yang dimasak? Dan juga kenapa kita dinasihatkan oleh
pakar-pakar kesihatan serta chef-chef masakan agar jangan memasak sayur
sehingga terlebih masak? Ini kerana suhu yang tinggi memusnahkan enzim dan
segala kebaikan vitamin tadi turut musnah.
Mari
lihat sendiri gambar-gambar vitamin dipanggil Kromatogram di bawah. Kita akan
melihat perbezaan vitamin sintetik yang diproses dengan suhu yang tinggi dan vitamin Shaklee yang keseluruhannya
berasaskan makanan yang telah diciptakan dari asas makanan organik dan kemudian
diproses pada suhu yang rendah untuk mengekalkan enzim. Enzim adalah tenaga
kehidupan yang menjadikan tindak balas kimia berlaku.
Pernahkah
anda memasak terlebih dahulu sebiji kentang/sayur/buah-buahan dan kemudian
menanamnya? Adakah ia tumbuh dengan subur dan sihat? Sudah tentu tidak! Oleh itu,
mengapa kita mengharapkan vitamin yang telah mati untuk membantu kita
mendapatkan kehidupan yang lebih sihat?
Kromatogram
adalah teknik analitikal, yang mengenal pasti komponen penyelesaian dengan cara
warna diserap oleh kertas penapis. Talian
kuasa dan bergalur tepi ditemui dalam corak bahan-bahan semula jadi adalah
disebabkan aktiviti enzim. Garisan lebih tebal dan jelas adalah bahan yang
lebih semula jadi. Perkara penting yang
perlu diingat bukan sahaja penting untuk mengetahui asal usul bahan produk tetapi
juga penting untuk mengetahui bagaimana bahan tersebut diproses. kita tidak
dapat mencipta produk enzim yang penuh sekiranya anda menggunakan haba yang
tinggi semasa proses berlaku dan memusnahkan enzim. Sama seperti kita tidak
boleh mengambil kentang dan rebus dan kemudian tanam dan mengharapkan ia
tumbuh dengan baik, tapi realitinya ia langsung tidak bertindakbalas.
Sudah
terang lagi bersuluh bahawa vitamin semulajadi adalah selamat dan segala
kebaikan di dalamnya dijaga dan diselidik dengan rapi. Jadi, apakah pilihan
anda? Pastikan
apa sahaja suplemen yang anda ingin cuba diselidik asal usulnya bahan-bahan
mereka, cara pemprosesan, kelulusan kementerian kesihatan dan tak lupa status
halalnya!
Shaklee
sudah tentunya mendapat kelulusan KKM
serta sijil halal yang sah! Tidak perlu lagi ragu2.
Sebarang
keterangan lanjut tentang vitamin yang anda ingin dapatkan dari Shaklee,
bolehlah hubungi saya seperti berikut.
Nazirah Abdullah
Shaklee independant
distributor
Id no : 910351
Hp/whatapps :
013-353 2798
nazirah.abdullah@yahoo.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan