Isnin, 19 Mei 2014

BAHAYA SOYA YANG PERLU DIKETAHUI

SOYA. Rasanya makanan yang sangat kontroversi sekarang. Menurut beberapa kajian, soya tidak baik untuk kesuburan baik lelaki atau wanita. Semua makanan berasaskan soya diragui. Tetapi tempe dan beberapa makanan lain diterima. Logiknya? Cara pemprosesan soya tersebut.

Tahukah kita, soya yang diproses dengan suhu yang tinggi akan memusnahkan nutrient yang bagus di dalamnya? Yang kita makan adalah hampasnya sahaja. Sebenarnya, sebarang makanan akan mati nutrisinya jika melalui suhu yang tinggi. Ibarat sebiji kentang yang dimasak/direbus, kemudian ditanam. Tumbuhkan kentang tersebut?

Terdapat pelbagai jenis minuman soya di pasaran. Soya di dalam botol, kotak dan soya buatan sendiri di pasar-pasar malam. Apakah ciri-ciri soya yang baik dan selamat? Jom semak soya yang menjadi pilihan kita.

Adakah soya yang saya ambil...
 1. Ditanam secara organik?
 2. Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
 3. Mengandungi 9 asid amino penting?
 4. Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol?
 5. Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
 6. Diproses tanpa haba?
 7. Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.

CIRI-CIRI SOYA seperti penerangan di atas :

 1. KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!
 2. KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!
 3. 9 ASID AMINO – adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.
 4. KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.
 5. BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.
 6. KACANG SOYA YANG DIPANASKAN – merosakkan kandungan proteinnya!
 7. KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Buatlah sedikit semakan terhadap ciri-ciri soya yang menjadi pilihan kita.
Keputusan di tangan kita. PIlihan yang bijak dari ibu-ibu yang prihatin.

ESP DARI SOYA YANG BERKUALITI

Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan  protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.
Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atau muda.
Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari  susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.
ENTRI LAIN BERKAITAN :

Klik sini di bawah untuk cara mendaftar sebagai ahli dan kelebihan yang akan anda dapat :


>>>>>>>>>>>  SENARAI HARGA SHAKLEE  <<<<<<<<<<<<<<<

Untuk sebarang pertanyaan jemput hubungi :

nazirah abdullah
013-353 2798
nazirah.abdullah@yahoo.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...